Seurakuntavaalit 2022 banneri

Seurakuntavaalit 2022

Seurakuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein, seuraavat marraskuussa 2022. Suomen 367 seurakuntaan valitaan yhteensä n. 8000 uutta luottamushenkilöä. Jämsän seurakunnassa vaali merkitsee 27 luottamushenkilön valintaa kirkkovaltuustoon, seurakunnan ylintä päätösvaltaa käyttävään elimeen.

Tärkeät päivämäärät

Ehdokasasettelu päättyy 15.9.2022 klo 16
- ehdokkaan on oltava seurakunnan jäsen 15.9.2022
- ehdokkaan tulee täyttää 18 v. viimeistään vaalipäivänä 20.11.2022

Ennakkoäänestys 8.-12.11.2022
- ennakkoäänestyspaikat - ja ajat tarkentuvat syksyllä

Vaalipäivä 20.11.2022
- äänestyspaikka- ja aika tarkentuu syksyllä

Kuinka pääsee ehdokkaaksi?

Seurakuntavaaleissa asetutaan ehdolle vallitsijayhdistyksen kautta. Yhdistys kerää listalleen ehdokkaita,
joilla on yhteinen näkemys paikallisseurakunnasta, sen toiminnasta, kehittämisestä ja tulevaisuuden näkymistä.

Valitsijayhdistyksen taustalla voi myös olla valtakunnallisesti toimiva herätysliike, poliittinen puolue tai vaikkapa asuinalue.
Valitsijayhdistyksen perustamiseen tarvitaan vähintään 10 oman seurakunnan äänioikeutettua jäsentä.
Tulevien seurakuntavaalien valitsijayhdistysten perustamisasiakirjat on jätettävä hyväksyttäviksi 15.9.2022.

Valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjan löydät tästä  (linkki avautuu uudessa välilehdessä)
Valitsijayhdistyksen asiamiehen vakuutuksen löydät tästä  (linkki avautuu uudessa välilehdessä)

Kuka voi olla ehdokas seurakuntavaaleissa?

Ehdokkaaksi voi asettua seurakunnan konfirmoitu jäsen, joka
- täyttää 18 vuotta viimeistään 20.11.2022
- on seurakunnan jäsen viimeistään 15.9.2022
- antaa kirjallisen suostumuksen ehdokkaaksi asettumisesta
- on kristillisestä vakaumuksestaan tunnettu
- ei ole vajaavaltainen

Kristillisestä vakaumuksesta tunnettu -ilmaisu kertoo siitä, että henkilö kuuluu kirkkoon ja on sitoutunut rakentamaan yhteisön tulevaisuutta.
Tämä on tarpeen toimittaessa seurakunnan luottamuselimessä. Käytännössä vakaumustsa ei tutkita. Kristillinen vakaumus ilmenee kullakin ihmisellä omalla tavallaan.

Vajaavaltaisuus tarkoittaa Suomessa oikeudellista asemaa, jossa henkilöllä ei lähtökohtaisesti ole oikeutta itse hallita omaisuuttaan eikä tehdä sopimuksia tai muita oikeustoimia. Vajaavaltaisella tarkoitetaan holhoustoimesta annetun lain mukaan alle 18 -vuotiasta henkilöä sekä sellaista täysi-ikäistä henkilöä, joka on julistettu vajaavaltaiseksi.

Ehdokas ei voi olla oman seurakunnan viranhaltija tai työntekijä.

Valitsijayhdistyksen ehdokkaan suostumuskaavake löytyy tästä  (linkki avautuu uudessä välilehdessä)

Lue lisää vaaleista valtakunnallisesti tästä (linkki avautuu uudessa välilehdessä)

Seurakuntavaalit järjestetään 20.11.2022