Seurakunnan historia


Nykyinen Jämsän seurakunta on laaja, neljä vanhaa seurakuntaa kattava seurakunta. Se muodostettiin vuoden 2009 alussa kun Jämsä-Kuorevesi seurakuntayhtymä ja Jämsänkosken seurakunta yhdistyivät yhdeksi Jämsän seurakunnaksi.

Jämsän seurakunnan historia ulottuu aina 1400-luvun alkuun. Ensimmäinen varmistettu maininta itsenäisestä Jämsän seurakunnasta on vuodelta 1442. Tätä ennen Jämsän alue kuului Sysmän seurakuntaan.

Jämsän emäseurakunnasta irtaantuivat itsenäisiksi seurakunniksi 1860-luvulla Korpilahden ja Petäjäveden seurakunnat. Kun vuonna 1925 Jämsänkoski ja Koskenpää irrottautuivat Jämsästä omiksi pitäjiksi, muodostivat ne samalla omat seurakuntansa. Jämsänkoski ja Koskenpää yhdistyivät vuonna 2004 yhdeksi seurakunnaksi kun vuonna 1969 muodostettu Jämsänkoski – Koskenpää seurakuntayhtymä purettiin.

Kuoreveden seurakunnan historia ulottuu vuoteen 1881, jolloin se irrottautui Längelmäen seurakunnasta itsenäiseksi seurakunnaksi. Kappeliseurakunnan historia sen sijaan ulottuu aina vuoteen 1668 saakka. Längelmäki – yhdessä Kuoreveden alueen kanssa – oli itsenäistynyt Oriveden seurakunnasta vuonna 1640, joka aiemmin oli kuulunut Kangasalan emäseurakuntaan. Jämsä-Kuorevesi seurakuntayhtymä muodostettiin vuoden 2001 alussa. Siihen liittyi vuonna 2007 osa vanhasta Längelmäen seurakunnasta, Länkipohjan kylän alue.

Jämsän seurakunnan historia kattaa näin ollen ajanjakson aina keskiajalta, uuden ajan halki moderniin maailmaan ja nykyaikaan. Pitkä historia näkyy seurakunnassa tänäkin päivänä. Lähes 250 vuotta vanha Kuoreveden kirkko, Jämsän kirkkomuseon vanhat esineet, hautausmaat sekä lukuisat tarinat ja historian kirjoitukset liittävät meidät vuosisataiseen jatkumoon ja perinteeseen.

Tietoa seurakunnan rakennuksista löytyy tästä

Maalaus Jämsän kirkonmäestä
Maalaus Jämsän kirkonmäestä (Emil Marelius)
Mustavalkoinen kuva Jämsän kirkonmäestä
Jämsän kirkonmäki