Jämsän seurakunnan leirisäännöstö

 

Turvallisen ja reilun leirin ohjenuoraksi

Leirin rajat: Leirin rajat käydään läpi aina leirikohtaisesti leirin alussa järjestettävällä turvallisuusoppitunnilla.

Leirialueelta poistuminen: ainoastaan leirin turvallisuusvastaavan luvalla.

Poissaolot leiriltä: Poissa voi olla kerran koko leirin aikana tärkeästä syystä. Huoltajan on neuvoteltava poissaolosta hyvissä ajoin leirin turvallisuusvastaavan kanssa. Käymättä jääneet oppitunnit korvataan erikseen sovitusti.

Järjestyshäiriöt: Leireillä kunnioitamme toinen toisiamme. Epäasiallinen käytös ei ole tarpeen, vaan ratkaisemme tilanteet asiallisesti keskustellen. Arkikielenkäytössäkään emme käytä kirosanoja. Erityisissä järjestyshäiriötilanteissa leirihenkilökunta neuvottelee ensin nuoren kanssa, jonka jälkeen ollaan yhteydessä leiriläisen huoltajaan. Jatkotoimenpiteistä neuvotellaan huoltajan kanssa.

Vierailuilta: Vierailuaikaa, josta informoidaan lisää leirikohtaisesti. Muina aikoina vierailuista sovitaan erikseen leirin turvallisuusvastaavan kanssa.

Vierailut tyttöjen/poikien puolella sekä toisten huoneissa: Majoituspuolilla annetaan peseytymis- ja pukeutumisrauha. Yhteiseen oleskeluun käytämme yhteisiä tiloja vapaa-ajallamme. Kunnioitamme myös huonekohtaista rauhaa: jos ei ole lupaa olla toisen huoneessa, niin siellä ei silloin tarvitse olla. Leirikohtaisesti sovitaan poikkeustilanteista turvallisuusoppitunnilla.

Veneen käyttö: Veneessä on oltava yksi isonen ja korkeintaan kaksi leiriläistä. Pelastusliivejä käytetään aina veneillessä. Takaisintulosta pitää huolehtia tarkasti. Lähtiessä kysyttävä lupa turvallisuusvastaavalta ja paluusta ilmoitetaan hänelle.

Tulipalo: Tulipalon tai palohälytyksen sattuessa jokainen poistuu mahdollisimman pian ulos kohtaamispaikalle, joka sovitaan leirikohtaisesti turvallisuusoppitunnilla. Lähtiessä ei jäädä keräämään tavaroita, mutta kämppäkaverit herätetään tarvittaessa. Mikäli sisätiloissa on savua, kuljetaan mahdollisimman lähellä maan pintaa. Kohtaamispaikalla kokoonnutaan omiin ryhmiin, joissa isonen tarkistaa onko oma ryhmä paikalla. Leirin ohjaaja tai erityistilanteessa isonen soittaa hälytyskeskukseen.

Sairaskohtaukset, allergiat ym.: On tärkeää, että leiriläinen ilmoittaa ainakin leirin turvallisuusvastaavalle perussairauksistaan. Toivottavaa olisi myös, että niistä kerrottaisiin huoneen ja ryhmän isoselle ja kerrottaisiin kuinka oireiden ilmetessä tulee toimia. Jos epäilet, että kyse on oireesta, niin hae paikalle heti apua. Toimi myös parhaasi mukaan auttaaksesi kaveria. Ruokailutilanteissa huolehdi myös itse, että olet ilmoittanut emännille erityisruokavaliosi ja saat sinulle sopivaa ruokaa.

Ensiapu ja lääkitykset: Jos sinulla on henkilökohtainen lääkitys, huolehdi lääkkeiden ottamisesta itse tai kerro lääkityksen ottamisesta turvallisuusvastaavalle tai huoneen isoselle. Jos sinulla on lääkeitä, joita otetaan tarvittaessa, kerro asiasta leirin turvallisuusvastaavalle. Myös säännöllisestä lääkityksestä on hyvä mainita turvallisuuslomakkeessa. Omia särkylääkkeitä on hyvä olla mukana, muita ensiaputarvikkeita saa tarvittaessa ohjaajilta.

Henkinen turvallisuus: Hyväksymme itsemme ja toisemme Luojan luomina ihmisinä, joilla on oikeus yrittää, onnistua, mokailla ja yrittää uudelleen. Leikeissä, peleissä ja yhteisissä tekemisissämme emme valikoi ketkä saa osallistua ja ketkä ei. Jos jostain syystä toinen ihminen tai asia harmittaa ja ottaa pannuun, niin siitä keskustellaan asiallisesti ja rauhallisesti suoraan kyseisen henkilön kanssa. Ei takanapäin juoruillen tai haukkuen.  On myös tärkeää, että pahasta olosta jutellaan ohjaajan kanssa ajoissa, jotta siihen voidaan puuttua ja tilannetta muuttaa. Erittäin tärkeää on myös kertoa ohjaajalle, mikäli olet kokenut kohdanneesi epäoikeudenmukaisuutta miltä taholta tahansa.

Uinti: Uimaan saa mennä vain sovittuna aikana, jolloin uimista on valvomassa joku leirin ohjaajista. Jokaista kymmentä leiriläistä kohti on yksi ohjaaja valvomassa. Hyppiminen on ehdottomasti kielletty, eikä uimaan saa mennä muualta kuin sille osoitetulta paikalta. Rannalla tai laiturilla oleskelee uintiaikana ainoastaan valvojat ja ne jotka ovat uimassa. Lisäinfoa leirikohtaisesti turvallisuusoppitunnilla.

Ohjelman alkaminen: Jokainen pitää huolen siitä, että on sovitussa paikassa sovittuun aikaan. Tässä tehtävässä auttaa päivystävä isonen, joka viheltää pilliin, kun ohjelma on alkamassa. Paikalle siirrytään ripeästi, sillä kaikki ylimääräinen vitkuttelu on pois vapaa-ajasta.

Uni: Illan hiljaisuus on leirillä jaksamista varten. Kun hiljaisuus alkaa, niin silloin jokainen varmistaa, että itse ja lähimmäiset saavat riittävän ja rauhallisen yölevon. Hiljaisuus ei siis ole valinnaista. Yöllä ilmenevissä ongelmatilanteissa voi tilannetta rauhallisesti ratkoa joko huoneen isosen tai ohjaajan kanssa. Aamun herätys tarkoittaa sitä, että herätään, hoidetaan aamutoimet reippaasti ja siirrytään ohjelmaan. Nämä säännöt koskevat kaikkia leirin öitä.

Ruokailu: Ennen leiriä kukin on velvoitettu ilmoittamaan hyvissä ajoin omat erityisruokavaliot leirikirjeen ohjeiden mukaisesti leirikeskuksen ruokailusta vastaavalle henkilölle. Kaikki osallistuvat joka ruokailuun. Siivousryhmä siivoaa lopuksi, ja on siis paikalla koko ruokailun ajan, vaikka olisikin jo syönyt. Ruokailujärjestyksestä ja muista yksityiskohdista annetaan lisäinfoa leirikohtaisesti leirillä.

Päihteet: Leirimme ovat savuttomia, eikä leireillä käytetä myöskään nuuskaa, alkoholia tai huumeita. Päihteiden käyttämisestä ja hallussapidosta seuraa automaattisesti puhelu huoltajille sekä tapauksesta riippuen virkavallalle. Päihteiden käyttö voi johtaa leirin keskeytykseen.

Energiajuomat: Emme tarvitse leirillä energiajuomia, sillä nukumme ja syömme hyvin, ja saamme siitä tarvitsemamme energian.

Tavaroiden rikkominen: Kuka rikkoo, hän myös korvaa. Vahinkoja kuitenkin sattuu, ja on tärkeää tulla kertomaan leirin johtajille, jos jotain menee rikki.

Töhertely: Vääriin paikkoihin töhertely aiheuttaa jatkotoimenpiteitä, jotka määritellään leiri- ja tilannekohtaisesti. Hölmöily leirillä voi aiheuttaa korvausvelvollisuuden.

Soittimet: Leirille voi ottaa mukaan omia musisointivälineitä (kitara, viulu, huilu yms.), mutta ne ovat omalla vastuulla. Leireillä on yleensä valmiina soittimia, kuten kitara, piano tai cajon/djembe.

Vapaa-aika: Leireillä ei ole vapaa-ajalla tekemisen puutetta, sillä leireillämme on monenlaista tekemistä. Mukana on aina lautapelejä, musiikkia, joukkuepelejä ym. kivaa yhdessä tekemistä. Seurakunnan puolesta leireillä on gospel-musiikkia, josta varmasti löytyy jokaiselle sopivaa kuunneltavaa. Omaa musiikkia ei siis tarvitse ottaa mukaan.

Puhelin: Kännykät kerätään yöksi ja palautetaan aamulla. Hätätapauksien varalta ainakin ohjaajilla on aina kännykät mukana. Turvallisuussyistä myös isosilla on usein kännykät saatavilla. Tämä ei kuitenkaan velvoita isosta lainaamaan kännykkäänsä leiriläiselle. Ohjelman aikana kännyköitä ei käytetä. Leirikohtaisesti voidaan antaa lisäohjeita.

Muu elektroniikka: Tietokonetta, Mp3-soitinta, kännykkään kuulokkeita, irtokaiuttimia, käsikonsoleita tms. viihde-elektroniikkaa emme tarvitse. Emme voi myöskään valvoa, että kallis elektroniikka säilyy ehjänä ja tallessa. Siksi laitteiden turvallisuuden vuoksi ne kerätään leirin johtajan huostaan. Tarpeettomia ovat myös kahvinkeittimet yms. tavarat.

Valokuvaus, videointi ja sosiaalinen media: Kukaan ei kuvaa tai videoi toista ilman hänen lupaa. Leirillä pitää myös kyetä heittäytymään tilanteeseen pelkäämättä, että joku kuvaa tilanteen ja julkaisee sen internetissä. Leirillä keskitymme kohtaamaan toinen toisemme kasvotusten, emmekä sosiaalisen median kautta. Joskus esimerkiksi opetuksessa käytämme hyödyksi näitä välineitä, jolloin niiden käyttöön on lupa. Näistä tilanteista ilmoitetaan tilannekohtaisesti leirillä.

Kulkuvälineet: Emme tarvitse, emmekä käytä leirin aikana kulkuvälineitämme. Jos jostain syystä sellainen kuitenkin on mukana, niin muista lukitus, sillä emme vastaa niiden koskemattomuudesta.