Kuoreveden kirkko

Kirkkoniementie 118 , 35600 Halli

Kuoreveden kirkko

Kuoreveden kirkko sijaitsee luonnonkauniissa niemessä veden äärellä, n.12 km päässä Hallin keskustasta.
Kirkko on yksi Suomen kolmesta uhrikirkosta ja valmistui v. 1779. Rakennuttajana toimi maineikas kirkonrakentaja Matti Pärnä (myöh. Åkerblom).

Kirkko on ajalleen tyypillinen puinen päätytornillinen pitkäkirkko, mutta kellotornin kaksiosainen nauriskupu tekee siitä tyylihistoriallisesti harvinaisen.

Kirkon väri on sen historian aikana vaihdellut. Nykyinen alkuperäinen punainen väri maalattiin kesällä 1997.
Vuoden 1915 peruskorjauksen yhteydessä alttarin molemmilla puolilla olleet pylväät ja Fredrik Ellmenin v. 1824 maalaama kaksiosainen alttaritaulu poistettiin. Tilalle laitettiin alttarilla nykyisinkin oleva Ilmari Launiksen tekemä veistos. Ellmenin maalaamat taulut ovat kehystettyinä kirkon seinällä. Myös lehterin reunustan 12 apostolin ja Vapahtajan kuvat ovat Ellmenin maalaamia.

Kirkon kellotornin tapulissa on kolme kelloa, joista toiseksi suurin on saatu lahjoituksena Ruotsin kuningatar Kristinalta v. 1648. Kuningattaren kelloksi kutsuttu kello on Kuoreveden vanhin historiallinen esine.

Votiivitaulu on yksi Kuoreveden kirkon arvokkaimmista esineistä. Taulun lahjoitti kirkolle kupariseppä Markus Wiren v. 1835. Votiivitaulu on kaksoiskappale Rauman kirkon taulusta, joka on maamme vanhin tunnettu votiivitaulu. Taulussa olevan runon on suomentanut Immi Hellèn.

Kirkossa on myös kirjailija Juhani Ahon puolison, taiteilija Venny Soldan Brofeldtin koskettava maalaus "Enkeli vie Sielua Jumalan luo". Taulun lahjoitti kirkolle rouva Thyra Jurvelius s Serlachius.

Invaluiska on kirkon pääovella. Kirkon parkkipaikka sijaitsee kirkkomaan edessä sisäänkäynnin edessä.

Kuoreveden kirkko on avoinna yleensä kesän tiekirkkokautena, mutta koronaepidemian vuoksi kesällä 2020 kirkko on suljettu vierailukohteena.

Kuoreveden kirkon pelastussuunnitelman löydät tästä.

Wi-Fi

Lähellä sijaitsevia tiloja ja kohteita

Kuoreveden kirkon hautausmaat

Kirkkoniementie 118, 35600 Halli