Hautajaiset

Läheisen menettäminen on suuri muutos elämässämme. Kaiken hämmennyksen keskellä omaisten tehtävä on järjestää hautajaiset. Käytännön asioita ei tarvitse miettiä yksin. Jämsän kirkkoherranvirasto palvelee omaisia. Voitte tulla käymään sopiaksenne hautajaisjärjestelyistä. Hautauslupaa ei tarvitse olla vielä siinä vaiheessa kun tulette virastoon.

Otamme siunauksen ajankohtatoiveen huomioon niin hyvin kuin se on mahdollista. Siunauspäivät ovat torstai, perjantai ja lauantai. Hautaan siunaamiseen sovitaan pappi, kanttori ja seurakuntamestari sekä tarvittaessa myös muistotilaisuuspaikka. Pappi tulee muistotilaisuuteen mikäli omaiset tätä toivovat. Viraston kautta varataan myös hautapaikka.

Kun siunauspäivä lähestyy, siunaava pappi ottaa yhteyttä lähiomaiseen. Papin kanssa sovitaan aika siunauskeskustelulle läheisen kotiin tai seurakunnan tiloihin. Joskus keskustelu käydään puhelimitse.

Hautajaiset antavat tilan yhdessä suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen. Yhteisestä ajasta kiitollisena voidaan saattaa läheinen viimeiselle matkalle. Poisnukkunutta läheistä voi hyvästellä tutuin virsin ja raamatunkohdin. Yhteisessä rukouksessa pyydetään voimaa kaipaukseen ja suruun.

Kristillinen hautaan siunaaminen on seurakuntalaisen oikeus.

Kirkkoon kuulumaton henkilö voidaan siunata hautaan, jos omaiset tai muut vainajan hautauksesta huolehtivat henkilöt sitä pyytävät. Siunausta ei kuitenkaan toimiteta, jos vainaja on selvästi ilmaissut tahtovansa toisin tai jos pappi sielunhoidollisessa keskustelussa tai muulla tavoin saamansa käsityksen nojalla katsoo, ettei kirkolliseen hautaan siunaamiseen ole riittäviä perusteita.

Tuhkahautaus on arkkuhautaukseen rinnastettava tapahtuma. Hautaan siunaaminen tapahtuu ennen tuhkaamista. Tuhka on viimeistään vuoden kuluttua tuhkaamisesta haudattava. Uurnanlasku hautaan tai tuhkan sirottelu muistolehtoon sovitaan virastossa viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta.

Jos vainaja haudataan muualle kuin kotikuntansa hautausmaalle, hautapaikkaan ja siunaustilaisuuteen liittyvät järjestelyt hoidetaan kyseisen seurakunnan kanssa.

Omaiset asioivat myös hautaustoimistossa, josta hankitaan arkku ja tarvittaessa uurna. Yksityiset hautaustoimistot palvelevat nykyään lähes kaikissa hautaukseen liittyvissä järjestelyissä.

Hautaamiseen liittyvissä asioissa otathan yhteyttä hautapalveluun.

Hautauspalveluhinnasto

Jämsän seurakunnan hautausmaat

Jämsän seurakunnan hautausopas

Alla muistotilaisuuspaikat seurakunnan tiloissa (tilavuokrahinnasto). Muistotilaisuuspaikan voi varata hautapalvelussa.

Kivimuuri Jämsänkosken hautausmaalla