Jämsä

Jämsän seudun pysyvä suomalaisasutus on saanut alkunsa noin tuhat vuotta sitten. Alun perin Jämsä lienee kuulunut Sysmän kirkkopitäjään, mutta se itsenäistyi jo 1400-luvulla.

Aikojen kuluessa on Jämsän seurakunnasta itsenäistynyt useita seurakuntia, Korpilahti v. 1861, Petäjävesi v. 1867, Jämsänkoski ja Koskenpää v. 1925. Jämsän ja Kuoreveden kuntaliitoksen myötä syntyi 1.1.2001 Jämsän-Kuoreveden seurakuntayhtymä, joka vuoden 2009 alusta toteutuneen kunta- ja seurakuntaliitoksen myötä lakkasi. Näin myös Jämsänkosken ja Koskenpään seurakunnat liittyivät takaisin Jämsän seurakuntaan.

Uusi Jämsän seurakunta 1.1.2009
Vuoden 2009 alussa toteutunut seurakuntaliitos synnytti hieman alle 20.000 hengen Jämsän seurakunnan, joka jakautuu alueellisesti kolmeen alueseurakuntaan (Jämsän alueseurakunta, Jämsänkosken alueseurakunta ja Kuoreveden alueseurakunta). Jämsänkosken alueseurakunnan alaisuudessa toimii Koskenpään kirkkopiiri, josta käytetään kuitenkin nimeä Koskenpään kappeli. Kuoreveden alueseurakunnan alaisuudessa toimii Längelmäen kirkkopiiri.

Hallinnollisesti alueseurakuntia johtaa alueneuvostot jotka ovat edelleen kirkkoneuvoston ja kirkkovaltuuston alaisia. Alueneuvostot kullakin alueella pystyvät parhaiten näkemään oman alueen toiminnan tarpeet ja edellytykset suhteessa koko seurakunnan toimintaan. Työaloille valitut johtokunta- ja työryhmät miettivät vielä tarkemmin kunkin oman työalan asioita.

Jämsän seurakunta
Koskentie 30, 42100 JÄMSÄ